Káva, strašák nebo spása?

Pokud jste vášnivým milovníkem hnědého moku, zvaného káva, pak možná víte, že názory na její konzumaci se velice liší. Zatímco jeden výživový poradce vám ji doporučí, další vám ji bez skrupulí zatrhne. Samozřejmě konzumace je jedině na vás. Jaké jsou vlastně pozitivní i negativní přínosy kávy? Kolik si jí dopřát denně a vadí mléko v kávě?
káva s mlékem
1.      Pozitiva konzumace kávy
Káva má několik pozitivních vlastností, které oceňují i odborníci a pro které je káva dokonce i doporučována. Pozitiv je hodně ale počítejte s tím, že platí pro 2 – 3 šálky kávy denně, pokud vypijete káv třeba 6, pak převyšují spíše negativa. Největší pozitivní roli pro většinu konzumentů je přítomnost kofeinu, který funguje jako stimulant. Ten reaguje s jinými látkami a v těle může kolovat 3 – 7 hodin po vypití šálku kávy. Káva díky kofeinu působí povzbudivě, probudí vás a pořádně nakopne. Káva také pomáhá proti stresu, je skvělá pro vaše játra, pomáhá při hubnutí, zvyšuje krevní tlak (výborné pro osoby s nízkým krevním tlakem), urychluje trávení a vyměšování, dle nových studií káva také dokáže zmírnit výskyt Alzheimerovy choroby či projevy Parkinsonovy choroby.
šálek na knize
2.      Negativa konzumace kávy
Jako u všech jiných věcí, i káva má své negativní stránky. Jako nejvíce negativní je většinou vnímána závislost, která může vzniknout při dlouhodobé konzumaci kávy.  Fyzická či psychická závislost sice nebyla prokázána, ale vynechání kávy může způsobit u konzumentů nervozitu. Káva také ovlivňuje krevní tlak, ale pokud jí nebudete pít více jak 4 šálky denně, pak se její konzumace také nemusíte bát. Káva také způsobuje ztrátu vápníku, ta je ale zanedbatelná, stačí tedy běžně doplnit vápník za pomoci mléčných produktů, ořechů, ryb či zeleniny. Káva mírně odvodňuje, dle odborníků ale není nutné skrz vypití kávy nijak zvyšovat příjem tekutin.
3.      Káva v mléku – rakovina?
Je prokázáno, že mléko v kávě našemu zdraví naprosto neškodí. Jediný kdo se musí mít na pozoru, jsou lidé s alergií na bílkovinu kravského mléka či s intolerancí laktózy.