Kokosová mouka je dobře stravitelná a bezlepková

Současný svět je plný protikladů, přesycený informacemi, z nichž řada je zkreslených či nepravdivých, a to se týká i nejrůznějších diet. Ty by měly být především postavené na shodném základu, a tím je dostatek a vyvážený poměr všech živin. Ať už ubíráte tuky nebo sacharidy, musíte tělu dodat především enzymy, minerály, stopové prvky a vitamíny.

kokosový ořech a smoothie

Jedním z nejhorších produktů pekárenského průmyslu je vymletá bílá mouka, která se podepisuje pod většinu zdravotních problémů. Obsahuje velmi málo zmiňovaných živin a velkou pohromou je především bílá mouka s obsahem lepku (pšeničná, žitná, ječná). Zkuste udělat něco pro své zdraví a nahradit tyto „bílé jedy“ něčím přínosným.

Kokosová bezlepková mouka

kokosové mouce naleznete živin dostatek, protože nevzniká procesem mletí obilných zrn, ale zpracováním dužiny kokosového ořechu. Není zbavena žádných cenných složek, neobsahuje lepek (gluten), má nízký glykemický index a velmi snadno ji naše tělo dokáže zpracovat – strávit. Mohou jí konzumovat i senioři a malé děti v mnoha různých podobách. Asi nejvíce se uplatní pro pečení dortů, koláčů a zákusků. Její chuť vynikne zejména v kombinaci s ovocem, např. v jablečném nebo meruňkovém, či v rybízovém koláči, a to i bez přídavku cukru, zvláště toho bílého rafinovaného, který s vymletou pšeničnou moukou přispívá k největším zdravotním problémům současného západního „civilizovaného“ světa.
A kdo velmi rád experimentuje s tvorbou nových pokrmů, může se inspirovat mnoha recepty na Internetu, které se obejdou i bez klasické pšeničné mouky. Jde to zkrátka i bez lepku, což ocení zejména lidé, co se z nejrůznějších důvodů musí tomuto alergenu vyhýbat.

rozlousknutý kokosový ořech

V mouce z mletého kokosu objevíte cenné vitamíny B, vitamín E, zdraví přínosné nasycené mastné kyseliny, velmi potřebnou vlákninu a minerální prvky – vápník, hořčík, zinek, fosfor, draslík, železo, selen, měď a některé další.